Instytut Matki i Dziecka poleca – ” Poradnik żywienia dziecka”

Większość dzieci je zbyt wiele soli, cukru i białka. Informacje o tym jak uniknąć błędów w żywieniu naszych pociech i już od najmłodszych lat uczyć dobrych nawyków znajdziemy w “Poradniku żywienia dziecka” dla rodziców, wydanego przez warszawski Instytut Matki i Dziecka pod patronatem Stowarzyszenia ” Zdrowe Pokolenia”.

Publikacja w przystępny i praktyczny sposób informuje o aktualnych zaleceniach dotyczących żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Zawiera wskazówki i przykładowe jadłospisy, które pomagają dostosować dietę dziecka do zaleceń ekspertów.

W okresie wczesnego dzieciństwa istnieje największe ryzyko wystąpienia zaburzeń w odżywianiu, w tym otyłości oraz niedoborów pokarmowych. Dlatego dla autorów poradnika istotne jest, aby wiedza, jak prawidłowo odżywiać dzieci dotarła do każdego rodzica – mówi prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie (IMiD).

W publikacji można znaleźć zasady organizacji posiłków, poznać prawidłową wielkość porcji, znaleźć informacje dotyczące właściwego doboru produktów na talerzu malca. Zgodnie z poradnikiem, w posiłku powinny dominować produkty zbożowe, warzywa, owoce, ale także produkty białkowe. Nie można zapominać o zdrowych tłuszczach. Dlatego polecane są oleje roślinne, np. oliwa z oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy (niskoerukowy lub kanola).

Poradnik pomaga uniknąć wielu popularnych błędów, które wskazano w badaniu prowadzonym w 2010 r. na reprezentatywnej grupie dzieci w wieku 13-36 miesięcy (i ich rodzicach). Okazało się wówczas, że większość opiekunów nie zna zaleceń żywieniowych, a ponad połowa (54 proc.) małych dzieci ma nadmiar albo niedobór masy ciała. Stwierdzono, że dieta większości maluchów jest daleka od zaleceń i źle zbilansowana – ponad 90 proc. spożywa zbyt dużo soli, a 80 proc. – nadmiar cukru. Ok. 80 proc. maluchów stwierdzono niedobory witaminy D i wapnia (który można pozyskać choćby z nabiału) i zdrowych tłuszczów (ich bogatym źródłem są ryby), będących ważnym źródłem energii. Niemal wszystkie są za to przekarmiane produktami dostarczającymi białka (głównie mięsem).

Zdaniem ekspertów jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez rodziców małych dzieci jest wprowadzanie nowych pokarmów w nieprawidłowy sposób.

- Dzieci są karmione zbyt często, zdarza się, że nawet dziesięć razy w ciągu dnia, nie licząc przekąsek. Bez przerwy coś jedzą. Zamiast dawać im do picia wodę, dajemy słodkie soki. Dziecko nie rodzi się z takimi upodobaniami. My je tego uczymy, a ono tylko przejmuje nawyki – komentuje prof. Anna Dobrzańska ze Stowarzyszenia ” Zdrowe Pokolenia”.

Poradnik opracowała grupa ekspertów, m.in. pediatrów i dietetyków. Jest dostępny na stronach IMiD (http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf), a w ograniczonym nakładzie będzie rozdawany w szpitalach świeżo upieczonym mamom.

Mysz

Print Friendly

Dodaj komentarz